novost
 

Novost

 • > 2012 > Junij > Jutranje informacije
   
   
   
  Jutranje informacije
  Jutranje informacije
  20.03.2014
  avtor: Barbara Špacapan Olenšek
  e-mail: barbara.spacapan.olensek@probanka.si
  Poraba trajnih izdelkov v Sloveniji se še vedno znižuje
   

  * Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) je po dvodnevnem zasedanju sporočil, da ameriško gospodarstvo okreva kljub manjši upočasnitvi zaradi hude zime. Znova je skrčil obseg izredne stimulacije, odločil pa se je tudi, da ne bo več meril na 6,5-odstotno stopnjo brezposelnosti pri politiki kratkoročnih obrestnih mer. FOMC je v skladu z napovedmi znova skrčil obseg izredne stimulacije za ohranjanje nizkih dolgoročnih obrestnih mer z odkupovanjem vrednostnih papirjev na podlagi hipotek in obveznic finančnega ministrstva. Obseg programa se je od lani po vsakem zasedanju FOMC krčil za deset milijard dolarjev in sedaj je vreden le še 55 milijard dolarjev.

   

  * Poraba trajnih izdelkov se je od začetka krize od leta 2008 zmanjšala kar za 25,4 odstotka, poroča Umar, okrevanja tudi letos ni pričakovati. Na trgovinski zbornici opažajo, da so bili upadi najhujši v segmentu specializirane trgovine s pohištvom in gradbenim materialom. Tu je bil upad do 45-odstoten.

   

  * Britansko gospodarstvo se bo letos predvidoma okrepilo za 2,7 odstotka, kar je najhitreje med razvitimi državami, je ob predstavitvi letošnjega proračuna danes v parlamentu dejal britanski finančni minister George Osborne, ki se zaveda, da delo še ni končano. Pri strogih varčevalnih ukrepih zato ne bo popuščal, je bil jasen.

   
 
TRG LEONA ŠTUKLJA 12, 2000 MARIBOR, SLOVENIJA, T:02 252 05 00
 
Izvedba BuyITC d.o.o.